Piece chlebowe: Ciepły Piec -usługi zduńskie

Piece chlebowe



 PIECE CHLEBOWEpiec chlebowy

 

Piec chlebowy dawniej należał do standardowego wyposażenia każdego gospodarstwa. Upieczony w nim chleb był smaczny, zdrowy i aromatyczny. Dziś coraz częściej znów pieczemy chleb w domu. A chleb upieczony w prawdziwym piecu chlebowym, opalanym drewnem, nie ma sobie równych.


Działanie pieca chlebowego

Wypróbowaną od stuleci formą pieca chlebowego jest kopuła. Ogrzewa się go, paląc ognisko w jego wnętrzu, z tyłu paleniska. Do palenia najlepiej używać twardego drewna drzew liściastych (buk, wiśnia, czereśnia) bez domieszek drzewa iglastego. Od wybranego rodzaju drewna zależy aromat i jakość pieczywa.

 schemat działania pieca chlebowego      schemat działania pieca chlebowego

Podłoga i ściany pieca kumulują ciepło, a następnie długo je oddają przez promieniowanie podczerwone. Daje to efekt podobny do działania promieni słonecznych. W takim piecu każdy fragment wypieku jest równomiernie nagrzewany, a promienie przenikają wgłąb potraw.

Po napaleniu żar się wygarnia, a na jego miejsce wkłada się przenaczony do pieczenia chleb, ciasto lub pizzę. W piecu chlebowym można też z powodzeniem piec mięso lub przygotowywać potrawy wymagające duszenia. Piec długo stygnie, na koniec można w nim też suszyć owoce czy grzyby.

 

 

PIEC CHLEBOWY  - GDZIE?

 piec chlebowy

piec chlebowyPiec chlebowy może być wkomponowany w kuchnię, piec lub stanąć jako zupełnie samodzielna konstrukcja. Wykończenie zależy jedynie od gustu i życzenia klienta. Piec może mieć obudowę murowaną, glinianą, kaflową, a nawet kamienną.

Piec chlebowy może też być ciekawym elementem architektury ogrodowej. A wspólne przygotowywanie i pieczenie pizzy, chleba i innych potraw jest sympatycznym sposobem na wspólne spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu.

 piec chlebowy w ogrodzie

Zapraszam do GALERII w górnym menu.


Copyright © Ciepły Piec | projekt ORNAVI

Odwiedziło nas 47111 osób